Så får du bättre sömn under graviditeten

Att vara gravid är en häftig känsla! Att få gå runt med vetskapen att du just nu skapar ett liv i din mage, det är verkligen häftigt. Men det är också en tid när en god natts sömn kan vara svår att få till. Hormonella förändringar, fysiska obehag och oro kan göra det svårt att få tillräckligt med vila.

Här är fem tips som hjälper dig att förbättra din sömn och känna dig mer utvilad under din graviditet:

Skapa en optimal sovplats
Din säng är avgörande för att få en god natts sömn. En bra madrass och rätt placerade kuddar som stödjer din gravida kropp kommer att minska trycket på dina leder och ge en bekvämar sömn. Lägg till en extra kudde under ditt bäcken eller mellan knäna för att minska rygg- och höftsmärta, vilket ofta är något som gravida kvinnor lider av. Även fast jag inte är gravid så är en kudde mellan knäna guld värt!

Undvik att äta sent
Magsmärtor och sura uppstötningar är vanliga besvär som stör sömnen och de kan bli värre desto längre in i graviditeten du kommer. Försök att avsluta ditt sista mål mat tidigt på kvällen för att ge din kropp tid att smälta maten före du lägger dig. Undvik även koffein sent på eftermiddagen och på kvällen, eftersom det kan hålla dig vaken.

Ta hand om stress
Graviditet är ofta en tid då din oro ökar och regelbunden avslappning kan vara guld värt, även för de som inte är gravida. Testa att göra andningsövningar eller meditation för att lugna sinnet och minska stressen. Jag lyssnar mycket på guidade meditationer och du hittar en för bättre sömn HÄR.
Även lätt gravidyoga eller en kvällspromenad kan bidra till att du släpper stressen och förbättrar din sömn. Tips på tre enkla och säkra gravidyogaposer hittar du HÄR.

Bättre sömn med meditation och yoga
Bättre sömn under graviditeten

Motionera under dagen:

Ingen har väl missat att regelbunden motion är bra och så är det även när du är gravid, men undvik intensiv träning sent på kvällen eftersom det kan öka din energinivå. Fysisk aktivitet hjälper dig att känna dig tröttare på kvällen och bidrar till bättre sömn. Promenader, yoga eller lugna träningspass är bra val.

Skapa en kvällsrutin:
Att ha en kvällsrutin är en bra vana eftersom det signalerar till din kropp att det är dags att koppla av. Du kan läsa en bok, ta en avslappnande dusch, meditera eller dricka en kopp grönt te innan du går och lägger dig. Genom att upprepa samma aktiviteter varje kväll skapar du en vana som förbereder kroppen och hjälper dig att koppla av och sova bättre.


Tänk på att alla graviditeter är olika, och vad som fungerar bäst för dig kan vara annorlunda än för någon annan. Var inte rädd att testa olika saker tills du hittar vad som passar dig bäst. Och om sömnlösheten blir ett återkommande problem är det bäst att prata med din läkare eller barnmorska för att få ytterligare tips och råd.

Att sova gott är viktigt för både dig och din växande bebis!