Gästlistan bröllop – vilka behöver vi egentligen bjuda?

Något av det första i bröllopsplaneringen är att börja göra en gästlista över vilka människor ni vill ha runt er på er stora dag. Och visst hade det varit roligt att kunna bjuda vem ni ville men så brukar ju tyvärr inte vara fallet.

Men hur ska man egentligen tänka när det kommer till gästlistan, behöver man verkligen bjuda in hela tjocka släkten som ni knappt pratar med eller kollegorna på jobb som ni umgås med på dagarna.

Svaret är mycket enkelt: nej, det behöver ni inte! Det är ert bröllop, ni som betalar för kalaset och därför så kan ni kan göra precis hur ni vill utan att någon annan har rätt att bli sur.

Vi föll för grupptrycket från vår familj men ångrade oss senare då vi hellre hade bjudit in andra som hade gett oss mer glädje, men gjort är gjort och därför vill jag dela med mig av mina tips till er om hur ni kan tänka för att få den bästa gästlistan för er.

Vilka människor är viktiga och skänker er glädje?

Oavsett om det är familj eller inte så betyder det inte att ni behöver bjuda dem. Ställ er följande frågor: Pratar ni eller träffas? Skänker de er glädje? Kommer de bidra med något på festen? Om svaret är nej på en eller flera av frågorna så överväg om ni ska bjuda dessa.

Umgås ni med kollegorna på helgerna?

Visst kan det kännas tvingande att bjuda in kollegorna på jobbet, ni är ju bra vänner för ni spenderar ju i princip hela dagarna med varandra? Njä, inte riktigt. Ett bra fråga att ställa sig är: hörs och umgås vi utanför jobbet (och då gäller inte AW arrangerat av jobbet)? Om svaret är nej så behöver ni inte känna er tvingade att bjuda dem.

Kommer avlägsna vänner bidra med något till festen?

Barndomsvänner som man glidit ifrån kan vara svårt, man känner fortfarande en “connection” till personen men ni vet kanske inte riktigt var ni står. Här kan ni ställa er samma frågor som vid familjemedlemmar: skänker de er glädje att ha dem där? Kommer de bidra med något på festen?

Hoppas dessa tipsen kommer vara till hjälp för att reda ut djungeln som det faktiskt är att skriva gästlista!